Смородина: способи збору, зберігання і рецепти приготування
10653 Смородина: способи збору, зберігання і рецепти приготування

Смородина: способи збору, зберігання і рецепти приготування


Плодючість смородини іноді просто вражає. Але не всі люблять ці кислуваті ягоди у свіжому вигляді. Що можна з них приготувати? Пропонуємо смачні рецепти!

Генеральних стратегій «боротьби з урожаєм смородини» не так багато. Смородину можна вжити:

— у свіжому вигляді. Зазвичай всі наїдаються з куща і швидко втрачають інтерес до «живих вітамінів». Все-таки, навіть самої солодкої чорної смородини «живцем» багато не з’їси. А червона — і зовсім кисла;

— у «быстроприготовленном» вигляді: компоти, пиріжки, тортики, смузі, муси, креми — все, на що вистачить вашої фантазії;

— в замороженому вигляді. Взимку компот з розморожених ягід — мила справа!

— в консервованому вигляді. Ось тут має сенс напружити уяву, щоб заготовки були різними.

Як правильно збирати смородину?

Що б ви не планували зробити з урожаєм, головне — правильно зібрати і підготувати ягоди смородини до зберігання. Для «негайного вживання» можна збирати як і коли завгодно, хоч в дощ. А ось зберігатися, наприклад, в холодильнику довше будуть ягоди, зібрані в суху ясну погоду після того, як зійшла роса. Зібрані після дощу зберігаються гірше. Збирати краще пензликами, акуратно, щоб не пошкодити і не пом’яти. Використовувати для збору маленькі відерця, дрібні кошики, коробки або решета, ємністю на 2-4 кілограми. І бажано, щоб ширина була більша висоти: у цьому випадку ягоди точно не помнуться під власною вагою.

Смородина: способи збору, зберігання і рецепти приготування

збір врожаю смородини

Як зберегти ягоди смородини в холодильнику довше?

Чорна смородина може зберігатися в холодильнику в свіжому вигляді близько двох тижнів, практично не втрачаючи при цьому корисних якостей. Червона і біла — при температурі близько +1°С і високої вологості повітря — близько двох місяців.

По темi:  Удобрения и подкормки рассады: выбор, состав, способы применения

Якщо хочеться «протримати» ягоди в холодильнику довше, краще збирати їх злегка недозрілими: «дійдуть» в холодильнику. Мити ягоди перед закладкою в холодильник не треба.

Якщо зібрані ягоди, все-таки, виявилися злегка вологими, їх треба попередньо просушити кілька годин, розсипавши по столу тонким шаром. Тара, призначена для зберігання в холодильнику, повинна дозволяти ягодам дихати.

Смородина: способи збору, зберігання і рецепти приготування

урожай червоної смородини

Як правильно заморозити і розморозити ягоди смородини?

В морозилці і червона і чорна смородина зберігаються, не втрачаючи корисних властивостей, до трьох місяців. Далі — зберігається смородиновий смак, але руйнуються вітаміни та інші корисності. Закладати ягоди в морозилку найзручніше порційними пакетами «на один компот». Компот — чи краще, що з них можна приготувати взимку. Ягоди смородини має сенс розкладати їх по пакетах вже охолодженими, потримавши перед цим кілька годин у холодильнику. Оптимальна температура для зберігання в морозилці — 2°С.

Другий секрет — у правильній розморожуванні ягід. Смородина добре зберігає смак і вітаміни при поступовій розморожуванні. Тому спочатку її краще потримати кілька годин у холодильнику при температурі 4-6°С, і тільки коли вона практично відтане, доводити до кімнатної температури.

Маленькі хитрощі консервування смородини

Рецептів заготовок зі смородиною існує безліч: варення, пюре, джем, желе, повидло, пастила, смородина у власному соку, сік, сироп, маринована смородина, в’ялена смородина. Майже у кожного в ходу рецепти, перевірені власним досвідом. Тому тут ми не будемо приводити їх список, а згадаємо кілька корисних моментів.

Смородина: способи збору, зберігання і рецепти приготування

варення із червоної смородини

  • Як правило, хочеться переробити ягоди якимось одним способом, оскільки це простіше. Але скільки смородинової «п’ятихвилинки» може з’їсти ваша сім’я? Якщо багато, тоді все в порядку. А якщо вам доводиться викидати «недоїдені банки», тоді краще робити заготовки маленькими партіями, змінюючи рецептуру, щоб вони були різними.
  • Краще влаштовувати маленькі півлітрові банки — щоб «пішло» за один-два рази. Але цей момент, знову-таки, залежить головним чином від сімейних смаків і уподобань.
  • Закривати банки з консервами з чорної смородини рекомендують скляними або жерстяними лакованими кришками, оскільки при зіткненні з металом смородина і особливо сироп набувають «чорнильний колір».
  • Якщо рецепт передбачає использвание ягід в давленом або подрібненому вигляді, їх досить попередньо очистити від гілочок з листочками і помити. Якщо ягоди передбачається законсервувати «в цілому вигляді», краще не полінуватися і витратити час на їх сортування за розміром: великі, середні і дрібні. Це не тільки поліпшить зовнішній вигляд «кінцевого продукту», але і посприяє рівномірності приготування ягід.
  • Щоб ягоди чорної смородини вийшли ніжними і наповненими цукровим сиропом, а не зморщеними, їх бланшують 2-3 хв у киплячій воді (час відраховують з моменту занурення в киплячу воду). Після бланшування дають воді стекти.
  • Воду, що залишилася після бланшування, можна використовувати для подальшого приготування сиропу.
  • Червону і білу смородину бланшувати не треба.
  • Джем можна готувати окремо з чорної, білої і червоної смородини, або з суміші білої або червоної смородини чорної.
  • Щоб прискорити приготування джему, ягоди смородини можна спочатку трохи проварити для м’якості у воді або просто збільшити час бланшування з 2-3 до 5-7 хвилин. Джем (з будь-яких ягід, не тільки смородини варять не більше 20-30 хвилин з моменту закипання. Більш тривала варіння погіршує його якість: колір змінюється, а аромат слабшає. Дізнатися про готовність джему можна по краплі, поміщеної на тарілку: вона повинна швидко і сильно загуснути.
  • Желе з червоної смородини, або з червоної навпіл з білою можна готувати в суміші з полуницею або малиною.
По темi:  Боротьба з осами в кінці сезону

Рецепти з малини

Рецепти літніх пирогів

Автор:
Дата:
Из той же категории: (Сад, город)

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

четырнадцать − шесть =

Сейчас читают:
Top