Шашлики на дачі: як вибрати мангал і все інше
Содержание
- 0.1 Мангал для дачі: яким він повинен бути
- 0.2 Барбекю для дачі
- 0.3 Садовий гриль: незвичайне рішення
- 0.4 Дачні коптильні: які вони бувають
- 0.5 Майданчик для шашлику: створюємо затишок
- 1 Мангал для дачі: яким він повинен бути
- 2 Барбекю для дачі
- 3 Садовий гриль: незвичайне рішення
- 4 Дачні коптильні: які вони бувають
- 5 Майданчик для шашлику: створюємо затишок
Строго кажучи, приготувати на свіжому повітрі можна не тільки традиційні шашлики формату “м’ясо на шампурі”, але і багато інших смачних страв. Наприклад, барбекю на решітці, м’ясо і овочі на грилі, копчену рибу до пива, навіть справжній плов або ароматну юшку в казані. І для всього цього існує спеціальне обладнання.
Мангал для дачі: яким він повинен бути
Барбекю для дачі
Садовий гриль: незвичайне рішення
Дачні коптильні: які вони бувають
Майданчик для шашлику: створюємо затишок
Мангал для дачі: яким він повинен бути
Якщо є можливість організувати майданчик для шашликів, то найкращий варіант мангалу – стаціонарний. При виборі враховуйте, що пристрій має прослужити як мінімум кілька років, тому варто відразу виключити з розгляду кволі “одноразові” вироби з тонкого іржавіючого металу. Хорошиий довговічний мангал повинен бути виготовлений з жаростійкої нержавіючої сталі товщиною не менше 4-5 мм або з чавуну – такий мангал буде практично вічним, йому не зашкодять ні сильний нагрів, ні цілорічного перебування на відкритому повітрі. Цінуються і ковані мангали, але ціна їх вище, ніж у звичайних.
Для хороших гарячих вугілля важливо, щоб мангал мав систему піддування. Серед “просунутих” моделей можна знайти навіть такі, у яких є вбудоване піддувало – це прискорює розпал і дозволяє підтримувати рівномірний жар.
Що стосується інших характеристик, то важливими будуть розмір і глибина топки, висота самого мангалу після установки і наявність додаткових аксесуарів.
Мінімальна глибина топки – 15 см, але якщо ви любите смажити великі шматки м’яса і віддаєте перевагу самі випалювати вугілля з дров, а не купувати його, то краще вибрати більш глибокий мангал – з топкою від 20 див. У продажу є цікаві моделі з підйомним дном: регулювання висоти дозволяє більш раціонально використовувати жар від вугілля. Дорогі моделі мангалів нерідко комплектуються колосником і висувними ящиками-зольниками – за таким виробом простіше доглядати.
Довжина топки безпосередньо впливає на кількість шампурів, які можна покласти на мангал. Якщо у вас часто збираються великі компанії або ви хочете готувати одночасно з шашликом інші страви (наприклад, овочі на шампурах або м’ясо на решітці), краще вибирати більш довгу топку.
Висота мангалу вибирається з міркувань зручності – вам повинно бути зручно з ним працювати так, як ви звикли – стоячи або сидячи.
Додаткові опції мангалів – окрема тема. Різноманітність тут – на будь-який смак і гаманець: від простих відкидних поличок до складних комплексів з дахом, витяжкою, додаткової піччю та іншими пристосуваннями. Якщо дозволяє бюджет, можна придбати цілу альтанку з інтегрованим мангалом, дров’яною піччю і плитою, стільницями, посадочними місцями і навіть мийкою. Зрозуміло, що подібний варіант – вже не стільки мангал, скільки повноцінна літня кухня для просторого ділянки.
Мангал з полицями (фото з сайту leroymerlin.ru)
Альтанки з мангалом (фото з сайту mangal-market.ru)
Барбекю для дачі
Барбекю в загальних рисах відрізняється від мангала тим, що м’ясо готується на решітці, а для збереження соковитості його в процесі приготування щільно накривають кришкою. Звичайно, можна приготувати м’ясо на решітці і на відкритому мангалі – так часто і роблять – але воно в будь-якому випадку буде більш сухим. Для “справжнього” барбекю пропонуються спеціальні пристрої, найчастіше переносні, з чашею округлої форми, знімними гратами і щільно прилягаючою кришкою на засувках. Внутрішня ємність чаші, куди вкладається вугілля, зазвичай виймається для легкого очищення.
Мобільний пристрій для барбекю
Може здаватися накладними і незручним мати два різні пристосування для барбекю і шашлику, так що в багатьох випадках більш практичним представляється пристрій “два в одному”, або гриль-барбекю. По суті, це мангал, але з упорами для решітки (вона часто входить в комплект) і знімною кришкою з вентиляційними отворами. Також до пристрою може додаватися термометр для контролю температури при приготуванні барбекю. Такі мангали бувають як окремими, так і інтегрованими в комплексні системи на зразок описаних вище – з печами та іншими додатковими пристроями.
Мангал-барбекю (фото з сайту supermangal.ru)
Садовий гриль: незвичайне рішення
Гриль дозволяє ще більше урізноманітнити набір дачних кулінарних радощів. Особливо цікавий так званий “фінський” гриль – по суті, це універсальний пристрій, що об’єднує вугільний гриль і справжню дров’яну піч з чашею для казана і конфорками для іншого посуду. Чаша-жаровня знаходиться над топливником печі і має круглу форму – спеціально для тривимірного підігріву казана. Замість казана туди можна помістити цілий мангал або конфорки для каструль і сковорідок. Над чашею в спеціальному поворотному ухвате закріплюють при необхідності грати-гриль, сковороду вок або інший посуд. Висота рогача легко регулюється. Як правило, “фінський” гриль забезпечується ще і вбудованими стільницями. Цікаво вирішене питання відводу диму: пристрій оснащений димовим куполом з димоходом, який відводить продукти згоряння на висоту більше людського зросту. А в дощ димовий купол прикриває чашу від дощу, так що користуватися грилем можна і в погану погоду. Але головне достоїнство “фінської” гриля – при всій своїй багатофункціональності він займає дуже мало місця, всього близько 1м2. Тому такий гриль, на відміну від складних систем з альтанками, можна вдало розташувати і на маленькій ділянці.
“Фінський” гриль (фото з сайту tmf-shop.ru)
Дачні коптильні: які вони бувають
Такі пристрої особливо цінують завзяті рибалки: прісноводна риба іноді має специфічний запах, який при гарячому копченні на трісках з фруктових дерев (сливи, яблуні, вишні) зникає і змінюється чудовим ароматом. Найпростіша коптильня нагадує скриньку з нержавіючої сталі; всередині знаходяться знімне дно (воно ж – піддон для жиру), під яке закладається тріска, і сітка, на яку укладається продукт.
Коптильня з нержавіючої сталі (фото з сайту leroymerlin.ru)
У продажу можна зустріти не тільки традиційні прямокутні, але і круглі пристрої, що нагадують казанок. Для нагріву коптильня ставиться над вугіллям, пальником або конфоркою. Копчення відбувається за рахунок тління тріски без доступу кисню. Кришка такий копьтильни обов’язково має гідрозатвор – спеціальний жолобок по периметру в місці зіткнення з корпусом. Перед використанням пристрою туди наливається вода – це виключає доступ кисню та зменшує кількість виходить диму і запаху. Дим виходить через інший елемент кришки – клапан-сапун. Примітно, що завдяки такій конструкції коптильню можна використовувати навіть в міській квартирі – потрібно тільки надіти на сапун гнучкий шланг і вивести його на вулицю, або в вентиляційний хід. Ще одна перевага таких коптилен – мобільність: вони важать від 3 до 10 кг (залежно від об’єму і товщини сталі) і часто продаються разом з транспортувальним чохлом. Коптильню можна взяти з собою на риболовлю, якщо ви їдете на автомобілі, або на пікнік в ліс.
Використання коптильні з нержавіючої сталі
При виборі слід враховувати тільки один момент: якість і товщину матеріалу. Хороші коптильні, які прослужать багато років, виготовляються тільки з харчової нержавіючої сталі товщиною не менше 2 мм Чим товщі стінки (і особливо дно) коптильні, тим вона довговічніша – але і важче. Легкі пристрої зі сталі товщиною 1 мм зручно переносити та перевозити, але цим їх гідності вичерпуються. Коптильня, виготовлена з металу поганої якості, теж не проживе довго: вона може прогоріти або пожолобитися при нагріванні або постраждати від іржі. До того ж готувати їжу у виробі з сировини сумнівної якості просто небезпечно. Недоліків у мобільних коптилен два: їх досить утомливо мити після використання і небажано зберігати в житловому приміщенні з-за диму.
Для “невиїзного” використання на дачній ділянці пропонуються більш масивні пристрою – наприклад, вугільні багаторівневі коптильні або комбіновані рішення: мангал з коптильнею, гриль-коптильня та ін. Вони можуть бути умовно мобільними: з коліщатками і/або ручкою для перенесення, але при вазі від 20 кг переміщати їх, звичайно, можна тільки в межах ділянки.
Коптильня-гриль (фото з сайту leroymerlin.ru)
Майданчик для шашлику: створюємо затишок
Для приємного проведення часу з шашликом та іншими дачними ласощами недостатньо тільки мангала або гриля – хочеться ще і влаштуватися з максимальною зручністю.
Вибір місця. Якщо площа ділянки дозволяє виділити спеціальний майданчик для мангала, то її бажано розташовувати не менше ніж в 7 метрах від будівель, відстань до високих дерев – 5 м, до кущів – 3 м. Зрозуміло, що дотримати ці відстані вдається не завжди; принаймні стежте, щоб дерева не нависали прямо над джерелом вогню і спека, а поблизу майданчика не було нічого займистого. Бажана також захист від вітру. На майданчику буде дуже доречно мощення з негорючих матеріалів: плитняка, клінкеру, вогнетривкої цегли. Це дасть відразу три переваги: візуально виділить “шашличний дворик” в спеціальну зону саду, полегшить прибирання цієї території і підвищить безпеку її використання, особливо якщо ваша дача знаходиться в пожежонебезпечному місці – наприклад, на торфовищі.
Меблі для майданчика. Тут теж слід виходити з міркувань безпеки і практичності, особливо на маленькій ділянці. Якщо площа ділянки дозволяє рознести на кілька метрів зони приготування і прийому їжі, багато з обмежень з безпеки стають не актуальними. Пластикові стільці і столи краще не використовувати: вони не люблять контакту з гарячим, так і виглядають посередньо. Добре буде виглядати і експлуатуватися меблі на металевому каркасі з дерев’яними деталями, обробленими антипіренами: це дозволить і витримати єдиний стиль з мангалом або грилем, і забезпечити прийнятний рівень безпеки, але коштує така меблі істотно дорожче пластикових. Найдорожчі варіанти поєднання різних металів чи скла і металу. Такі столи і стільці, безумовно, ефектні і стійкі до нагрівання, але вартість їх дійсно велика. Дуже красиві і комфортні підвісні крісла каплевидної форми, але приймати їжу в такому кріслі незручно, та і ціна немаленька. Якщо бюджет невеликий, можна розглядати меблі з імітації ротанга, але важливо пам’ятати, що її пожежобезпечність невисока.
Що стосується меблів з деталями з тканини – полотняних шезлонгів, м’яких стільців і садових гойдалок з подушками у мангалу їх використовувати небажано. По-перше, випадково вилетів вуглик може стати причиною неприємностей; по-друге, відчистити від такої меблів краплі жиру або кетчупу не так просто – це особливо важливо, якщо у вас є діти. Малюки далеко не відразу навчаються акуратно є, а утримати їх за столом досить складно – вони неодмінно захочуть їсти свій шашлик в кріслі або на гойдалках. До того ж текстиль дуже швидко вбирає запах диму, який потім довго не вивітрюється. І нарешті, такі меблі в погану погоду бажано заносити в приміщення, що може бути не дуже зручно.
Для захисту від сонця (знову-таки якщо зона прийому їжі розташована близько від мангала) краще організувати живий навіс з кучерявих рослин на каркасі – для цього підійде виноград (плодовий або дівочий) та інші великі ліани з швидким зростанням. Віддалік від джерела вогню вже можна встановлювати садовий навіс або павільйон з тканини або спорудити повноцінну альтанку з дахом. Павільйон зазвичай відрізняється від навісу наявністю бічних “стінок”-завіс; іноді вони виконуються із москітної сітки на застібці.
Найпростіший варіант захисту від сонця і дощу “на крайній випадок” – натяжний тент, який кріпиться на мотузках між деревьми і будівлями. Купити такий тент можна в туристичних магазинах будівельних супермаркетах. Однак пам’ятайте, що вішати такий тент прямо над мангалом або грилем не можна – тільки на відстані не менше 2 м. До того ж такого кріплення тенту вимагає певної вправності і досвіду.
Для створення приємної атмосфери можна “облагородити” шашличну зону рослинами. Найкращий варіант – декоративний город і/або садочок пряних трав. Це оригінально і до того ж практично: свіжу зелень і овочі до шашлику можна збирати тут же, не відходячи від мангалу. Існують компактні і досить декоративні (при цьому смачні!) сорти томатів і огірків, які відмінно підійдуть для посадки біля мангала, а вже ажурний кріп і духмяний базилік точно не зіпсують ні вид, ні апетит.