Корисні властивості малини
10715 Корисні властивості малини

Корисні властивості малини


Малина – справжня палочка-виручалочка. І з грипом допоможе впоратися, і поліпшить апетит, і пом’якшить шкіру. Ну хто ж від такого відмовиться?

Ягоди малини – справжнє джерело корисних речовин.

Корисні властивості і склад малини

У них міститься до 12% цукрів (глюкоза, фруктоза), близько 1% органічних кислот (лимонна, яблучна, саліцилова), 4-6% клітковини, пектинові, дубильні речовини, флавоноїди, ефірну олію, мінеральні речовини (серед них калій, кальцій, натрій, залізо), вітаміни C, групи B, каротин. У листі теж є цукри, органічні кислоти, мінеральні та дубильні речовини, аскорбінова кислота. А в насінні малини близько 14-22% жирної олії.

Малина широко відома як засіб проти простуди і грипу. З ягід готують корисні чаї, настоянки, бальзами, варення, морси, які мають жарознижуючі та антибактеріальні властивості. Вони покращують самопочуття, сприяють зняттю запалень, застосовуються в якості сечогінних і потогінних засобів.

Корисні властивості малини

свіжа малина

При кашлі допомагає спиртова настоянка з ягід. Готувати її потрібно заздалегідь: свіжі плоди, залиті горілкою, відстоюються протягом місяця. Пийте 3 рази на добу по 2 столові ложки, поки кашель не пройде (зазвичай достатньо 3 днів).

У профілактиці і лікуванні простудних захворювань використовують і листя малини: настойки і відвари на них також рекомендовані при стоматиті. Настоянки на листі і квітах (з горілкою або спиртом) стануть в нагоді і при укусах комах. Також з квіток готують відвари, які допомагають при запаленнях очей і геморої.

По темi:  Яблука вкрилися кіркою, або захищаємося від парші з весни

Малина чинить кровоспинну дію, зміцнює судини, виводить токсини. Завдяки магнію в складі вона позитивно впливає на нервову і серцево-судинну системи. Харчові волокна, якими багата ця рослина, сприяють роботі кишечника, а малиновий сироп допомагає при болях у шлунку і покращує апетит.

Малина рекомендована при радикуліті, а також хворобах суглобів (завдяки саліцилової кислоти). До речі, ці ж ягоди застосовуються при похмільному синдромі (полегшенню стану сприяють фруктові кислоти).

Застосування малини в косметології

У косметичних рецептах застосовують як ягоди малини, так і листя і квітки цієї рослини. Дуже корисний для шкіри сік малини: їм протирають обличчя при вуграх, його використовують в масках для живлення, пом’якшення і відбілювання шкіри. Щоб піклуватися про себе і в зимові місяці, сік малини слід законсервувати.

Корисні властивості малини

свіжа малина і малиновий сік

Освіжаюча маска з малини для шкіри обличчя

Розтерти 100 г малини, потім процідити. Додати 2 ст. л. свіжого молока. Змочити в отриманій суміші ватні тампони і накласти на обличчя, прикривши зверху мокрим рушником. Через 20 хвилин зняти «компрес», умити обличчя теплою водою і вже на висохлу шкіру нанести крем.

Маска з малини для чутливої шкіри обличчя

Змішати ч. л. сиру з рідким медом в тій же кількості, додати до складу 2 ч. л. малинового соку. Намазати суміш на обличчя, через 15 хвилин змити холодною водою.

Тонізуюча маска з малини для шкіри обличчя

Подрібнити листя малини до кашоподібного стану, намазати отриману суміш на обличчя і тримати близько 15 хвилин. Якщо у вас суха шкіра, краще попередньо намазати її живильним кремом.

Збір і зберігання ягід, листя та квіток малини

Плоди малини з’являються в кінці липня – початку серпня. Вони дозріваю нерівномірно, так що збирають їх – навіть з одного куща –в кілька прийомів, вручну, у суху погоду, коли вони повністю дозрівають. Листя і квітки збирають в червні–липні, безпосередньо в період цвітіння.

По темi:  Чи можна збільшити урожай малини і смородини в три рази

З-за надмірної м’якості малина погано зберігається: навіть у холодильнику свіжі ягоди не пролежать більше 5-7 днів. Щоб зберегти ягоди, їх можна засушити (відразу після збирання) або заморозити.

Корисні властивості малини

У сонячні дні сушіть малину на вулиці. Якщо погода невідповідна, можете використовувати духовку і пекти, підтримуючи температуру +35…+40 °C, але до того ягоди все одно доведеться подвяліть на сонці.

Листя і квіти теж можна засушити: під навісом або на горищі, в добре провітрюваному місці. Зберігати сировину (включаючи ягоди) краще в невеликих тканинних мішках або паперових пакетах в сухому темному місці, тоді воно пролежить близько 2 років.

Щоб максимально зберегти корисні властивості ягід, вдамося до заморожування – це простий і швидкий спосіб, що дозволяє зберігати малину майже рік, дістаючи ягоди в міру необхідності.

Інший варіант – перетерти малину з цукром (це відмінний природний консервант), приготувати малиновий сироп або варення (в останньому випадку краще брати злегка недостиглі ягоди). Що б ви не вибрали, точно можна сказати одне: це буде смачно!

Увага! Під час вагітності малину дозволено їсти тільки в невеликих кількостях: вона може викликати алергійну реакцію. Ягода не показана при сечокам’яній хворобі, подагрі, астмі, тяжких захворюваннях нирок, проблеми зі згортанням крові. Малиновий сік і настоянки на його основі не рекомендовані при гастриті, виразці і загостреннях шлункових хвороб. Людям, страждаючим цукровим діабетом, не варто забувати про досить високий вміст цукрів у складі ягід.

Автор:
Дата:
Из той же категории: (Сад, город)

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

двадцать − 10 =

Сейчас читают:
Top