Липа: корисні властивості та рецепти
10495 Липа: корисні властивості та рецепти

Липа: корисні властивості та рецепти



Корисні властивості липи

Квітки липи містять полісахариди, в складі яких уронові кислоти, флавоноїди, дубильні речовини, ефірна олія, що містить фарнезол, каротин, вітамін С, мікроелементи. Крім того, в ній є глікозиди, які мають потогінні властивості.

Для лікувальних цілей підходять всі види липи, що ростуть в європейській частині Росії: і липа європейська (Tilia x europaea), і липа дрібнолиста (Tilia cordata), і липа крупнолистная (Tilia platyphyllos).

Липовий чай при застуді застосовували з створення світу. Він чудово знижує температуру, діє як м’яке знеболювальне, сечогінний засіб і посилює потовиділення. В гомеопатії липові настоянки призначають при метеоризмі та розладах шлунково-кишкового тракту. Офіційна медицина рекомендує застосовувати квітки липи у вигляді настою як потогінний засіб при простудних захворюваннях, для полоскання порожнини рота і горла.

Липа: корисні властивості та рецепти
чай з липовим цвітом

Протипоказань до застосування липового цвіту немає. Однак, він володіє сильним потогінними властивостями, і, як наслідок, дає додаткове навантаження на серце. Тому щоденне вживання більше двох тижнів не рекомендується – не замінюйте звичайний чай липовим. Чаї, відвари і настої з липового кольору злегка солодкуватий, ароматні і приємні на смак.

Цвіте липа в червні-липні близько 2 тижнів. Квіти заготовляють на початку цвітіння, коли більша частина розпустилася, а інші ще знаходяться в бутонах. Сировина – висушені цілісні суцвіття-напівпарасольки з приквітками.

Збирати будь квітки для заготовок краще в жарку погоду, в полуденний час – липа не виняток. Зібрані після дощу в похмурий день, вони швидко потемніють і погано зберігатися.

По темi:  ГНІЙ - найпопулярніше органічне добриво: все про використання в саду і на городі

Квітки липа краще збирати разом з приквітками, обережно, щоб не пошкодити листя. До високих деревах можна поставити драбину.

Липа: корисні властивості та рецепти

збір липового цвіту

Зібрані квітки розкладіть в один шар на марлю і сушіть в сушарці (при температурі +40-50°С), на горищі, під навісом в півтіні або в добре вентильованому приміщенні. На сонці квіти втрачають свої лікувальні властивості.

Правила зберігання квітів липи

Коли гілочки стануть ламкими, приберіть побурілі або пошкоджені суцвіття і інші домішки. Робіть це обережно, щоб квіти не обсипалися. Зберігайте заготовки в герметичних ємностях (краще в скляних банках з щільно кришкою, що загвинчується) в темному місці. Але не більше 2 років.

Корисні рецепти з липою

В лікарських цілях з висушених липових квіток можна приготувати настій. При цьому квітки заливають окропом або спиртом. Якщо ви хочете зробити відвар — квіти потрібно залити водою і потримати на водяній бані або повільному вогні.

Настій квіток липи при застуді

Готувати настій простіше всього в термосі. 1 ст. ложку сировини залийте 1 склянкою окропу. Через 20 хвилин він готовий. Приймайте по 1 склянці до їжі. Якщо у хворого сильний жар – дозу подвоюють.

При гострих захворюваннях дихальних шляхів, гострих бронхітах, захворюваннях нирок гарячий настій приймають по 1/2 склянки 4 рази на день. При захворюванні нирок, печінки і гіпертонії можна пити замість чаю по 1 – 1/2 склянки 3 рази в день.

Липа: корисні властивості та рецепти

липовий чай

Настій для пониження температури

Для приготування потогінного кошти змішайте квіток липи – 1 ст. ложку, квіток коров’яку – 1/2 ст. ложки, квіток бузини чорної – 1/2 ст. ложки. Збір залийте 2 склянками окропу, настоюйте в термосі 10 хвилин. Процідіть, відіжміть і пити гарячим по 1/2 склянки 3-4 рази в день до їжі.

Липовий настій для полоскання горла

Змішайте 1 ст. ложку сушеного липового цвіту і 1,5 ст. ложки квіток ромашки аптечної. Відміряйте 1 ст. ложку збору і залийте її 1 склянкою окропу. Настоюйте в термосі 20 хвилин, процідіть і додайте 1 ч. ложку гашеного соди.

По темi:  Як сформувати ідеальну крайку газону з фото і відео

Полощіть горло при стоматитах, ангінах і простудних захворюваннях 1 раз в годину, до покращення стану.

Відвар з квіток липи при застуді

2 ст. ложки квіток залийте 2 склянками окропу. Кип’ятіть на слабкому вогні 10 хвилин і процідіть. Приймайте на ніч гарячим 1-1,5 склянки як жарознижуючий і протизапальний засіб при застуді і грипі. Можна підсилити ефект малиновим варенням.

Липа: корисні властивості та рецепти

Косметичний лід з квіток липи для вмивання

Легкий зволожуючий ефект і підвищення тонусу шкіри дає використання замість води для вмивання кубиків замороженого липового чаю. Для цього квітки потрібно заварити окропом у пропорції 1:2. Дайте їм настоятися 10 хвилин, процідіть і розлийте по формочках для льоду.

Компрес з липи

Сировина, розпарене в окропі (4-5 ст. ложок квіток на склянку води), відфільтруйте на марлю. Прикладайте квітки до хворого місця як компрес при запаленні гемороїдальних вузлів, грудниці, ревматизмі, подагрі, опіках.

Рецепти страв з липою

Варення з липового цвіту

Багато хто полюбляє екзотичні десерти — варення з пелюстків троянд або кульбаби. З липового цвіту теж можна приготувати ніжне й ароматне варення.

  • 200 мл води
  • 1/2 ч. ложки лимонної кислоти
  • 1/2 кг квіток липи
  • 1/2 кг цукру

Як готувати варення з квіток липи:

Зібрані суцвіття ножицями звільніть від стебел і приквітків.

Квітки промийте під теплою водою, дайте їй стекти і покладіть квіти в каструлю об’ємом 5 л. Приготуйте цукровий сироп і залийте сиропом квітки. Поки вони не почнуть віддавати вологу, бажано використовувати гніт, інакше частина квіток не буде покрита сиропом.

Після того, як варення закипить, зменшіть вогонь і варіть його, періодично помішуючи. Показником готовності служить швидко застигаюча на блюдечку крапля сиропу. Наприкінці варіння додати лимонну кислоту і варення розлийте по стерилізованим банкам. Зберігайте варення в темному і прохолодному місці.

Вино з квіток липи

  • Лимони – 2 шт.
  • вода – 4 л
  • цукор – 1,5 кг
  • гілочка м’яти – 3-4 шт.
  • літрова банка квіток липи
  • ізюм – 100 г
По темi:  Топ-5 кращих сортів вишні

полезные свойства липы, вино из цветков липы

Як готувати вино з квіток липи:

Для вина потрібні тільки квітки липи. Тому насамперед необхідно відокремити їх від гілочок. Покладіть квіти у велику каструлю і залийте 4 л холодної кип’яченої води. Накрийте кришкою і відставте на добу.

На наступний день розчиніть в 0,5 л киплячої води цукор і варіть сироп на маленькому вогні до готовності. Доведіть до кипіння настій з квіток липи, зніміть з вогню, дайте повністю охолонути. Потім процідіть відвар через сито, пелюстки більше не потрібні.

Зріжте з лимонів цедру, з м’якоті вичавити сік. Додайте в проціджений квітковий відвар цукровий сироп, родзинки, м’яту, цедру і сік лимона. Суміш ретельно перемішайте, накрийте ємність марлею і відставте на 2 дні для бродіння при кімнатній температурі. Після бродіння цедру і м’яту видаліть.

Вилийте рідину разом з родзинками у велику сулію, додайте кілька свіжих родзинок. Настроміть на шийку гумову рукавичку з невеликою діркою в пальці. Залиште в темному місці при кімнатній температурі для подальшого бродіння. Коли бродіння припиниться, зніміть вино з осаду. Налити вино в пляшки, щільно закрийте і приберіть в прохолодне темне місце на 3-6 місяців для дозрівання. Готове вино зберігайте в прохолодному місці.

Паштет з липових листя

Молоді клейкі листочки липи — прекрасний компонент для будь-яких салатів, зелених щей, овочевих оладок. Їх можна дрібно порубати або подрібнити в блендері і використовувати замість звичної зелені — кропу, петрушки, кінзи. Перед приготуванням бажано їх обшпарити окропом — тоді вони стануть м’якше і віддадуть зайву гірчинку.

Липа: корисні властивості та рецепти

  • 100 г нежирного сиру
  • 1 зубчик часнику
  • 2 ст. ложки мелених волоських горіхів
  • чорний перець і сіль — за смаком
  • 1/2 склянки рубаних липових листя

Як готувати з липових листя:

Всі компоненти подрібніть в блендері до пастоподібного стану. Можна подавати як густий соус до охолодженого м’яса, використовувати в якості начинки для лаваша.

Автор:
Дата:
Из той же категории: (Сад, город)

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

2 × три =

Сейчас читают:
Top