38 | 0
Раздел: Квіти
Оцените статью:
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(0 голосов, в среднем: 0 из 5)

Все про те, що таке асафетида, властивості, застосування

Все про те, що таке асафетида, властивості, застосування

Тут ви дізнаєтеся, що таке асафетида, чому одні її дуже люблять, а інші на дух не переносять, а також про те, корисними або шкідливими властивостями вона володіє і як її правильно використовувати. Про асафетиду мало хто чув, і часто про неї складається невірне уявлення.

Читайте также: Бешеная сушка: можно ли потерять вес без вреда для здоровья

Що таке асафетида?

Асафетида – це пряність, яка є мигдалеподібні зернятка висушеної або перемелений в порошок смоли рослини Ферула асафетида, служить замінником часнику з цибулею в азіатській кухні.

«Асафетида» – одне з найкрасивіших її назв, ще є «Хінг Ілан», «асмаргок», інші найменування не так благозвучні і здатні відбити апетит:

  1. Ферула смердюча
  2. Гній диявола
  3. Вонючая камедь
  4. Поганий дух

Загальні відомості

Ботанічна назва – Ферула асафетида (Ferula asafoetida) – це багаторічна рослина сімейства зонтичних (того ж, до якого відноситься морква). У природі воно може досягати у висоту близько 4 м. Поширена в Ірані, Афганістані та північній частині Індії. Цвіте всього лише один раз, а потім гине.

Рід Ферула (Ferula) налічує десятки видів досить великих рослин з великими листками і високими стеблами. В якості прянощів використовують смолу тільки одного виду ферули – «смердючою», або асафетиди. Інші застосовують для виробництва лікарських препаратів.

Вся рослина виділяє характерний сильний запах, який багатьом здається дуже неприємним. З товстих стебел і кореня при надрізі виділяють молочний смола, яку використовують для виготовлення спеції. Рослина набирають вагу і досягають зрілості до 5-8 років.

По темi:  Вирощування і догляд за доларовими деревом в домашніх умовах

Як отримують приправу асафетиду

Збір смоли проводять перед цвітінням, коли пожовтіє нижнє листя, оскільки в квітучих рослинах кількість соку різко скорочується, а корінь стає волокнистим і непридатним до збору.

У рослини надсекают верхівки коренів, потім кілька разів, через проміжки в кілька днів, збирають виділяється молочний сік.

Щоб отримати спецію, зібраний сік витримують для згущення і дозрівання в ямах, вистелених стеблами і листям, а потім формують в грудки і брикети.

Далі цю масу повторно очищають від фрагментів коренів, стебел, землі, піску і сортують.

Як вибрати і де купити асафетиду

Асафетида продається у вигляді смоли, у якій досить сильний їдкий запах, або у вигляді порошку. Купити її можна в магазинах з індійськими товарами і спеціями, інтернет-магазинах в різних упаковках. Купувати її краще в невеликій кількості, витрачається вона дуже економно.

На якість і запах асафетиди впливають кілька факторів – частина рослини, з якої добувають смолу, час збору, метод виготовлення, чистота і кількість домішок.

За якістю ця пряність ділиться на два розряди і три сорти:

  • Хінг (Hing)
  • Хадда
  • Шабані
  • Кабулідана
  • Хінгра (Hingra)

Розряд Хінгра на сорти не ділиться, так як найнижчий за якістю.

Очищена (100% -а) асафетида вищого розряду Хінг складається з округлих гранул смоли розміром 5-30 мм. У ній не повинно бути домішок інших Смолоносні рослин, штучних барвників, сміття і сторонніх частин рослини і неорганічних домішок.

Bandhani Hing або compounded asafetida «змішана асафетида» – у формі білого, світло-жовтого або жовтого порошку. Як правило, суміш складається з перемеленої смоли ферули і наповнювача у вигляді крохмалю або зернової муки і куркуми. Склад і пропорції суміші змінюються в залежності від виробника, кількість чистої асафетиди в порошку коливається від 5 до 50%.

По темi:  Квітка декабрист: правила догляду в домашніх умовах

За асафетиду іноді можуть видавати гальбанум – маткову смолу, що отримується з інших видів ферули. Зовні це зерна брудно-коричневого кольору, величиною з горошину. На смак гіркі, неприємні, схожі на затхлий лук, але більш різкі і відразливі. По запаху при розтиранні нагадують свіжу гуму (каучук). Гальбанум не можна вживати як пряність. Його застосовують лише як медичний засіб.

Фізіологічна роль

Це хороший стимулятор травлення, ароматичний тонік, афродітік, також асафетида надає вторгнень, відхаркувальну, протиглисний, антисептичну дію на організм.

Корисні властивості асафетиди

Асафетида, використовувана як спеція в їжі:

  • знижує прояви поліартриту, радикуліту, остеохондрозу
  • відновлює функцію надниркових і статевих залоз
  • корисна при метеоризмі, тому вона так популярна в індійської вегетаріанської кухні, де широко
  • застосовуються бобові
  • позбавляє від паразитів
  • заспокоює нервову систему
  • допомагає при головному болю
  • підвищує розумову і фізичну активність

Смола і плоди асафетиди дозволені до використання в совреме ноїєвропейської та американської медицині.

Протипоказання (шкода)

асафетида не можна вживати при сильній лихоманці, підвищеній кислотності, шкірної висипки, індивідуальної непереносимості (алергії), вагітності.

Запах і смак асафетиди

По запаху асафетида схожа на суміш цибулі з часником, але більш виражений часниковий аромат. Чутки про огидне запаху асафетиди трохи перебільшені. У сирої смоли або порошку сильний неприємний запах, проте він повністю змінюється при додаванні в блюда. Сірчисті з’єднання, якими обумовлений запах, не більше стійкі, ніж у цибулі і часнику, і розкладаються при нагріванні.

За смаком пряність гостра, кілька нагадує часник і так само відчувається в роті протягом декількох годин.

Як застосовувати асафетиду і скільки додавати

У кулінарії ця спеція застосовується в основному в вегетаріанській індійській кухні як заміна цибулі і часнику. Асафетіду також кладуть в каррі, бобові страви, овочеві консерви, рис. Ще вона підсилює смак грибів і добре поєднується з тушкованими овочами і м’ясом.

По темi:  Особливості догляду за квіткою каланхое в домашніх умовах

В Індії традиційно використовують шматочки смоли, у нас же асафетида найчастіше зустрічається у вигляді порошку. Мелена асафетида зазвичай майже наполовину змішана з рисовим борошном, крохмалем, куркумою, тому в страви її кладуть в меншій кількості.

Шматочки асафетиди додають в рідку або масляну частину страви ближче до кінця приготування, щоб вони змогли розчинитися і рівномірно розподілитися в їжі.

Якщо ви готуєте масалу (обсмажені в олії спеції), то можна додати на кінчику ножа 100% -у асафетиду і обсмажити разом з іншими спеціями.

Порошок асафетиди додають в блюдо, коли воно вже майже готове, щоб запах встиг змішатися з іншими спеціями і прянощами.

  • 1 чайна ложка смоли асафетиди – це приблизно 4 грами 1 чайна ложка порошку – 2 грами

Наприклад, для приготування каррі на 1 кг продуктів буде потрібно:

  • порошку – 1/4 ч.л
  • смоли – на кінчику ч.л.

Разом з іншими спеціями створює чудовий апетитний аромат. Асафетида добре поєднуються з куркумою, кмином, чорної гірчицею і імбиром.

Як і скільки зберігається асафетида

асафетида зберігають в щільно закритому контейнері в темному сухому місці через сильний і різкий запах, який легко вбирають інші спеції і продукти. Термін придатності асафетиди досить тривалий: навіть в молотом вигляді вона більше року зберігає потужний аромат.

Чим замінити асафетиду

Якщо не вдалося купити асафетиду, а приготувати страву з її смаком хочеться, кулінари радять її замінити сумішшю цибулі з часником.

Половині чайної ложки порошку асафетиди відповідає пів-цибулини середнього розміру в поєднанні з великою часточкою часнику.

Асафетида викликає подив і незвичайною назвою, і огидним запахом в сирому вигляді. Однак тепер ви знаєте про те, що це таке, і що при правильному застосуванні асафетида надає стравам особливого пікантного смаку, а також лікує деякі захворювання.

Статью нашли по запросам:
  • що таке ферула
Раздел: Квіти
Автор:
Дата:

Все про те, що таке асафетида, властивості, застосування

Вы читаете статью Все про те, що таке асафетида, властивості, застосування. Все материалы на сайте OOO Gumat, а также и статья Все про те, що таке асафетида, властивості, застосування - написаны с целью информационного обогащения и мы рады если Вам нравиться наш Журнал.

Отзывы к статье Все про те, що таке асафетида, властивості, застосування