107 | 0
Раздел: Квіти
Оцените статью:
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(0 голосов, в среднем: 0 из 5)

Що таке аніс, лікувальні властивості, як застосовувати

Що таке аніс, лікувальні властивості, як застосовувати

При слові «аніс» у деяких в пам’яті спливуть знайомі з дитинства краплі або мікстура, якими лікували при кашлі, а у кого-то виникнуть асоціації з алкогольним напоєм. Про те, що ж насправді це таке, і з чим найчастіше плутають аніс, читайте далі.

Читайте также: Бьюти-гид: все об уходе за прямыми и кудрявыми волосами

Що таке аніс?

Аніс – це пряність у вигляді овальних з п’ятьма ребрами коричневих зерняток розміром близько 3-5 мм, які представляють собою висушені цілі або перемелені в порошок насіння рослини Аніс звичайний. Крім плодів як ароматної приправи до багатьох страв вживають також його молоду зелень і недозрілі парасольки.

Загальний опис

Аніс звичайний, або бедренец, – однорічна трав’яниста рослина з пірястими листям з сімейства зонтичні. Вирощується в Єгипті і Південній Європі, в Україні – в багатьох південних областях. Родом вона з Близького Сходу і Середземноморя.

Інші назви: голубиний аніс, хлібне зерно, солодкий кмин.

У рослини прямостояче стебло, висотою до півметра. Корінь стрижневий, тонкий. Нижні листя – цілісні, надрезанно-зубчасті або лопатеві, середні – трійчасті. Квітки дрібні, білі або кремові, зібрані в складні парасольки.

Як отримують приправу аніс

В якості прянощів використовують і зелень, і насіння. Зацвітає аніс в червні-липні, а в серпні-початку вересня дозрівають насіння.

  • На зелень аніс починають зрізати приблизно через два місяці після появи перших сходів, до цього часу вже починають утворюватися перші суцвіття-парасольки, і продовжують до початку цвітіння.
  • Збирання насіння починають, коли більшість плодів стануть жовтувато-коричневого кольору.
  • Парасольки зрізають висоті 10 см, зв’язують у невеликі пучки і залишають дозрівати. Плоди, що дозріли молотять, сушать на відкритому повітрі і відокремлять від сміття.
По темi:  Ранні весняні квіти: сімейства і види

Зберігають свіжозібране насіння в паперових пакетах, матерчатих мішках або жерстяних коробках.

Як вибрати аніс

Вибираючи насіння анісу для використання в кулінарії, потрібно звернути увагу на колір. У якісного насіння світло-коричневий відтінок і сильний приємний аромат. Якщо плоди темного кольору, це означає, що їх чи пізно зібрали, або вони вже залежалися.

Як і скільки зберігати аніс

Для доброму стані насіння анісу кладуть в щільно закриту ємність і ставлять в холодне і темне місце. При високій температурі плоди швидко втрачають ефірне масло, а під дією світла і кисню воно окислюється.

В таких умовах термін придатності цілих плодів анісу до двох років, а мелених – до півроку.

Фізіологічна роль (яку дію надає)

Плоди анісу надають стимулюючу дію на моторну і секреторну функції травлення, володіють молокогонное, відхаркувальну і слабкими дезінфікуючими властивостями.

Корисні властивості насіння анісу

Крім приємного аромату їжі, вживання анісу як спеції послужить і для оздоровлення організму. Лікувальними властивостями володіють плоди, коріння і наземна частина.

Насіння анісу:

  • покращують перистальтику кишечника
  • нормалізують серцевий ритм
  • корисні при метеоризмі, кишкових коліках
  • нормалізують менструальний цикл
  • покращує лактацію

Препарати з плодів – настоянки, масло анісу – широко застосовують в медицині як засоби, які мають антибактеріальну, протизапальну, вітрогінну, знеболюючим і спазмолітичну властивостями.

Також препарати з анісу:

  1. благотворно впливають на роботу органів жіночої статевої системи
  2. допомагають при кашлі, запаленні нирок і сечового міхура
  3. виводять пісок з сечовивідних шляхів

Настій із стебел і насіння використовують при пневмонії, кашлі, бронхітах, задишки, астмі, трахеїті, ларингіті, при кашлюку у дітей для розрідження мокротиння, для поліпшення роботи підшлункової залози та печінки.

Анісова масло – це прозора, безбарвна або злегка жовтувата рідина з характерним запахом і солодкуватим смаком без гіркоти. Його додають до складу різних відхаркувальних мікстур. Анісова масло застосовується при катарах дихальних шляхів, трахеїтах, ларингіті і інших захворюваннях органів дихання.

По темi:  Hebe: опис квітки, особливості вирощування та догляду

Також їм натирають руки і обличчя з метою захисту від укусів комарів.

Протипоказання (шкода) анісу звичайного

Незважаючи на те, що насіння анісу вважаються безпечної для споживання пряністю, все ж деякі компоненти ефірної олії іноді можуть викликати алергічні реакції і дерматити при контакті зі шкірою.

Висока концентрація ефірного масла робить негативний вплив на дихальну систему аж до зупинки дихання. Граничне безпечне вміст ефірної олії в напоях 80-85 г плодів анісу на літр.

Спеція протипоказана при вагітності (через небезпеку скорочень матки) і при хронічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту (аніс може викликати додаткове роздратування запаленої слизової оболонки).

Який запах і смак у анісу

У насіння анісу інтенсивний освіжаючий пряний аромат, а за смаком вони трохи солодкуваті. Для розкриття аромату насіння підсмажують на сухій сковороді.

У зелені анісу солодкуватий присмак з характерним запахом.

Застосування анісу в кулінарії (скільки і куди додавати)

У кулінарії в основному використовують насіння анісу, частіше в молотом вигляді, рідше – молоде листя і парасольки.

  • Зелень: вблюда, де яблука, буряк, морква, цитрусові, коренеплоди, абрикоси, журавлина, груші, ананас, гранат, картопля, ріпа, гарбуз
  • Недоспілі парасольки: при засолюванні огірків, кабачків, патисонів
  • Насіння: посипають випічку – печиво, крекери, булочки, використовують для ароматизації алкогольних напоїв, для рибних і овочевих відварів і супів
  • Порошок з насіння: вамолочние і фруктові супи, повидло, варення зі слив, яблук, груш, кисло-солодкі соуси, в страви зі свининою, яловичиною, рибою, морепродуктами, зернобобовими (квасоля), сиром, куркою, яйцями,горіхами

1 чайна ложка насіння анісу – це приблизно 3 грами 1 чайна ложка порошку – 2 грами

Наприклад, для приготування бульйону або соусу на 1 л потрібно від 1 ч. л. до 1 ст.л. насіння (за смаком).

По темi:  Альстромерія: опис, посадка і догляд за квіткою

Для ароматизації випічки на 1 кг тіста знадобиться приблизно 1 ч.л. плодів.

Аніс прекрасно поєднується з кропом, фенхелем, кмином, коріандром, бадьяном, корицею, імбиром, селерою, запашний перцем, базиліком, кардамоном, перцем кайенский, кінзою, гвоздикою, перцем чилі, зирой, пажитник, часником , м’ятою, мускатним горіхом, чорним перцем, кунжутом, куркумою.

Чим замінити аніс в рецептах

Подібністю з анісом по запаху володіє інша пряність – бадьян, тому його можна використовувати як заміну. Друга назва бадьяна – зірчастий аніс, тому їх часто плутають, але крім аромату між ними немає нічого спільного. За походженням це два абсолютно різних рослини.

Не варто плутати аніс і бадьян (аніс зірчастий). У чому між ними різниця:

  • Перший – це ароматні зеленувато-сірі насіння або свіжа зелень, схожа на кріп.
  • Другий – це коричневі тверді зірочки з глянцевими насінням всередині.

Також в деяких, навіть рідкісних випадках, аніс можливо замінити фенхелем, але у анісу більш гострий смак.

Тепер ви дізналися, що таке аніс: це одночасно і дуже цікава за смаком і запахом пряність і лікарська рослина, яке, завдяки своїм цілющим властивостям, використовується в медицині.

Статью нашли по запросам:
  • аніс що це
Раздел: Квіти
Автор:
Дата:

Що таке аніс, лікувальні властивості, як застосовувати

Вы читаете статью Що таке аніс, лікувальні властивості, як застосовувати. Все материалы на сайте OOO Gumat, а также и статья Що таке аніс, лікувальні властивості, як застосовувати - написаны с целью информационного обогащения и мы рады если Вам нравиться наш Журнал.

Отзывы к статье Що таке аніс, лікувальні властивості, як застосовувати