Що таке аніс, лікувальні властивості, як застосовувати
9913 Що таке аніс, лікувальні властивості, як застосовувати

Що таке аніс, лікувальні властивості, як застосовувати


Що таке аніс, лікувальні властивості, як застосовувати

При слові «аніс» у деяких в пам’яті спливуть знайомі з дитинства краплі або мікстура, якими лікували при кашлі, а у кого-то виникнуть асоціації з алкогольним напоєм. Про те, що ж насправді це таке, і з чим найчастіше плутають аніс, читайте далі.

Читайте также: Бьюти-гид: все об уходе за прямыми и кудрявыми волосами

Що таке аніс?

Аніс – це пряність у вигляді овальних з п’ятьма ребрами коричневих зерняток розміром близько 3-5 мм, які представляють собою висушені цілі або перемелені в порошок насіння рослини Аніс звичайний. Крім плодів як ароматної приправи до багатьох страв вживають також його молоду зелень і недозрілі парасольки.

Що таке аніс, лікувальні властивості, як застосовувати

Загальний опис

Аніс звичайний, або бедренец, – однорічна трав’яниста рослина з пірястими листям з сімейства зонтичні. Вирощується в Єгипті і Південній Європі, в Україні – в багатьох південних областях. Родом вона з Близького Сходу і Середземноморя.

Інші назви: голубиний аніс, хлібне зерно, солодкий кмин.

У рослини прямостояче стебло, висотою до півметра. Корінь стрижневий, тонкий. Нижні листя – цілісні, надрезанно-зубчасті або лопатеві, середні – трійчасті. Квітки дрібні, білі або кремові, зібрані в складні парасольки.

Як отримують приправу аніс

В якості прянощів використовують і зелень, і насіння. Зацвітає аніс в червні-липні, а в серпні-початку вересня дозрівають насіння.

  • На зелень аніс починають зрізати приблизно через два місяці після появи перших сходів, до цього часу вже починають утворюватися перші суцвіття-парасольки, і продовжують до початку цвітіння.
  • Збирання насіння починають, коли більшість плодів стануть жовтувато-коричневого кольору.
  • Парасольки зрізають висоті 10 см, зв’язують у невеликі пучки і залишають дозрівати. Плоди, що дозріли молотять, сушать на відкритому повітрі і відокремлять від сміття.
По темi:  Опис Венериного черевичка

Зберігають свіжозібране насіння в паперових пакетах, матерчатих мішках або жерстяних коробках.

Що таке аніс, лікувальні властивості, як застосовувати

Як вибрати аніс

Вибираючи насіння анісу для використання в кулінарії, потрібно звернути увагу на колір. У якісного насіння світло-коричневий відтінок і сильний приємний аромат. Якщо плоди темного кольору, це означає, що їх чи пізно зібрали, або вони вже залежалися.

Як і скільки зберігати аніс

Для доброму стані насіння анісу кладуть в щільно закриту ємність і ставлять в холодне і темне місце. При високій температурі плоди швидко втрачають ефірне масло, а під дією світла і кисню воно окислюється.

В таких умовах термін придатності цілих плодів анісу до двох років, а мелених – до півроку.

Фізіологічна роль (яку дію надає)

Плоди анісу надають стимулюючу дію на моторну і секреторну функції травлення, володіють молокогонное, відхаркувальну і слабкими дезінфікуючими властивостями.

Корисні властивості насіння анісу

Крім приємного аромату їжі, вживання анісу як спеції послужить і для оздоровлення організму. Лікувальними властивостями володіють плоди, коріння і наземна частина.

Що таке аніс, лікувальні властивості, як застосовувати

Насіння анісу:

  • покращують перистальтику кишечника
  • нормалізують серцевий ритм
  • корисні при метеоризмі, кишкових коліках
  • нормалізують менструальний цикл
  • покращує лактацію

Препарати з плодів – настоянки, масло анісу – широко застосовують в медицині як засоби, які мають антибактеріальну, протизапальну, вітрогінну, знеболюючим і спазмолітичну властивостями.

Також препарати з анісу:

  1. благотворно впливають на роботу органів жіночої статевої системи
  2. допомагають при кашлі, запаленні нирок і сечового міхура
  3. виводять пісок з сечовивідних шляхів

Настій із стебел і насіння використовують при пневмонії, кашлі, бронхітах, задишки, астмі, трахеїті, ларингіті, при кашлюку у дітей для розрідження мокротиння, для поліпшення роботи підшлункової залози та печінки.

Анісова масло – це прозора, безбарвна або злегка жовтувата рідина з характерним запахом і солодкуватим смаком без гіркоти. Його додають до складу різних відхаркувальних мікстур. Анісова масло застосовується при катарах дихальних шляхів, трахеїтах, ларингіті і інших захворюваннях органів дихання.

По темi:  Петунія – що це за рослина, як виглядає і якого догляду потребує?

Також їм натирають руки і обличчя з метою захисту від укусів комарів.

Що таке аніс, лікувальні властивості, як застосовувати

Протипоказання (шкода) анісу звичайного

Незважаючи на те, що насіння анісу вважаються безпечної для споживання пряністю, все ж деякі компоненти ефірної олії іноді можуть викликати алергічні реакції і дерматити при контакті зі шкірою.

Висока концентрація ефірного масла робить негативний вплив на дихальну систему аж до зупинки дихання. Граничне безпечне вміст ефірної олії в напоях 80-85 г плодів анісу на літр.

Спеція протипоказана при вагітності (через небезпеку скорочень матки) і при хронічних захворюваннях шлунково-кишкового тракту (аніс може викликати додаткове роздратування запаленої слизової оболонки).

Який запах і смак у анісу

У насіння анісу інтенсивний освіжаючий пряний аромат, а за смаком вони трохи солодкуваті. Для розкриття аромату насіння підсмажують на сухій сковороді.

У зелені анісу солодкуватий присмак з характерним запахом.

Що таке аніс, лікувальні властивості, як застосовувати

Застосування анісу в кулінарії (скільки і куди додавати)

У кулінарії в основному використовують насіння анісу, частіше в молотом вигляді, рідше – молоде листя і парасольки.

  • Зелень: вблюда, де яблука, буряк, морква, цитрусові, коренеплоди, абрикоси, журавлина, груші, ананас, гранат, картопля, ріпа, гарбуз
  • Недоспілі парасольки: при засолюванні огірків, кабачків, патисонів
  • Насіння: посипають випічку – печиво, крекери, булочки, використовують для ароматизації алкогольних напоїв, для рибних і овочевих відварів і супів
  • Порошок з насіння: вамолочние і фруктові супи, повидло, варення зі слив, яблук, груш, кисло-солодкі соуси, в страви зі свининою, яловичиною, рибою, морепродуктами, зернобобовими (квасоля), сиром, куркою, яйцями,горіхами

1 чайна ложка насіння анісу – це приблизно 3 грами 1 чайна ложка порошку – 2 грами

Наприклад, для приготування бульйону або соусу на 1 л потрібно від 1 ч. л. до 1 ст.л. насіння (за смаком).

По темi:  Опис венериної мухоловки і де мешкає хижа рослина

Для ароматизації випічки на 1 кг тіста знадобиться приблизно 1 ч.л. плодів.

Аніс прекрасно поєднується з кропом, фенхелем, кмином, коріандром, бадьяном, корицею, імбиром, селерою, запашний перцем, базиліком, кардамоном, перцем кайенский, кінзою, гвоздикою, перцем чилі, зирой, пажитник, часником , м’ятою, мускатним горіхом, чорним перцем, кунжутом, куркумою.

Що таке аніс, лікувальні властивості, як застосовувати

Чим замінити аніс в рецептах

Подібністю з анісом по запаху володіє інша пряність – бадьян, тому його можна використовувати як заміну. Друга назва бадьяна – зірчастий аніс, тому їх часто плутають, але крім аромату між ними немає нічого спільного. За походженням це два абсолютно різних рослини.

Не варто плутати аніс і бадьян (аніс зірчастий). У чому між ними різниця:

  • Перший – це ароматні зеленувато-сірі насіння або свіжа зелень, схожа на кріп.
  • Другий – це коричневі тверді зірочки з глянцевими насінням всередині.

Також в деяких, навіть рідкісних випадках, аніс можливо замінити фенхелем, але у анісу більш гострий смак.

Тепер ви дізналися, що таке аніс: це одночасно і дуже цікава за смаком і запахом пряність і лікарська рослина, яке, завдяки своїм цілющим властивостям, використовується в медицині.

Автор:
Дата:
Из той же категории: (Квіти)

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

12 + один =

Сейчас читают:
Top