86 | 0
Раздел: Свині
Оцените статью:
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(0 голосов, в среднем: 0 из 5)

Порода свиней Угорська Мангалиця

Порода свиней Угорська Мангалиця

Залежно від кольору, свині породи Угорська Мангалиця поділяються на 4 типи: червона, біла і змішана. 80% породи Угорська Мангалиця відноситься до білого типу, інші різновиди (Чорна Мангалиця, Мангалиця забарвлення Ластівка, Червона мангалица) — на межі зникнення.

Читайте также: Вышивание, вязание крючком и спицами, схемы, полное описание, выкройки

Свині Угорська Мангалиця мають товсті довге світле волосся, схожі на шерсть взимку, і перетворюються навесні в білу, блискучу, завивають щетину. Шкура навколо очей і рила чорного кольору.

Ця порода свиней Угорська Мангалиця, була виведена в 1833 р угорським королівським ерцгерцогом Йозефом, схрестивши дику свиню і домашню. Не менше 40% породи — мають коріння диких предків. Вони мають на спині такі ж смужки, як і у диких представників. Добре підібрані гени мангалица дозволяють виробляти найкращі види м’яса і сала. Найпопулярніший спосіб переробки м’ясної продукції породи Угорська Мангалиця — в’ялення.

Мангалица в Угорщині — тварина абориген і за законом захищене (охороняється) тварина, і жир мангалица — один з найцінніших і всесвітньо відомих видів свинячого жиру. На відміну від популярних порід м’ясних, Мангалиця — виключно сальна порода. М’ясні породи ефективні для виробництва м’яса без жиру, так званого пісного м’яса. Сальні породи, як відомо, виробляють високоякісне сало і дуже соковите, ароматне з сальними прожилками м’ясо.

Свині породи Угорська Мангалиця

Свині породи Угорська Мангалиця — єдина порода місцевих стародавніх угорських, які до сих пір існують і вирощуються місцевими жителями. Ці свині масово вирощувалися в Карпатському регіоні в 19 столітті. Мангалица була найбільш поширеною в Угорщині протягом 1800-1950 рр. Кількість цих тварин в 1943 р сягала понад 30 тисяч голів. У той час сало, бекон і салямі були дуже популярними на європейських і світових ринках. З самого початку таких свиней вирощували на території монастирів і їх володіннях. Відгодівлю відбувався в лісах, які належали церквам. На початку 1880 р. попит на сальну породу Мангалиця виріс. Поголів’я свиней продовжувала зростати до середини 20-го століття, а потім почало різко падати через зміну смаків і підвищення попиту на м’ясні породи.

По темi:  Порода свиней Українська Степова Ряба

У «кучерявого» свиней, як їх називають місцеві селяни, є й українське коріння. До Другої світової війни їх розводили на Закарпатті насамперед етнічні угорці. Випасали на гірських луках, як овець або корів. Але після війни більшу частину поголів’я вирізали. Порода Угорська Мангалиця збереглася тільки в Угорщині і Румунії. В Угорщині пастухи досі женуть з усього села на пасовище. Кучеряві свині запам’ятовують дорогу не гірше, ніж рогата худоба. Вони дивно загартовані і витривалі, тому що існували протягом століть в напівдиких умовах. Свині Угорська Мангалиця середнього розміру, у них міцний скелет. Шерсть густа, довга, взимку завивати, тому їх називають «вовняними свинями». Для розведення бажано мати вигул з травостоєм. Адже рух — головна умова правильного розвитку тваринного! Загальноприйнятим способом утримання свиней до початку 20 століття був кочовий тип випасу. Навесні пасовища були особливо багатими на корми. Лісова родовід відзначилася і на виборі їжі.

«Угорські» свині

«Угорські» свині їдять навіть такий дешевий корм, як жом, висівки, барду (відходи виробництва спирту), а також жолуді, каштани, гарбузове кірки, буряк, скошену траву, корінці, бур’яни, равликів, жаб, рибу — в загальному, все , що їдять і дикі свині.

З настанням холодів, вони риють собі притулку, так звані шахти, облаштовуючи собі «гнізда» із залишків рослин. Цей метод був витіснений через масове знищення лісів в кінці 18 століття. Він зберігався довгий час в горах, особливо в угорському районі Bakony. Зазвичай тварини залишалися на пасовищах до самого початку зими, коли на луках вже не залишалося нічого їстівного. Свині породи Угорська Мангалиця — витривалі, тому можуть також добре переносити важкі погодні умови. З настанням холодів свинопас переганяє тварин в більш захищене місце, щось схоже на притулок або хлів для захисту від негоди, так як вони не можуть самостійно рити собі притулок в промерзла землі. При вільному утриманні тварин, вони самі собі добувають корм.

По темi:  Порода свиней Кістеуха

Природне харчування досить для утворення достатньої кількості сала і м’яса. Так як органічне виробництво грунтується на отриманні здорової продукції, свіже повітря Закарпаття, хороше харчування, вільне переміщення по пасовищах сприяє отриманню продукції хорошої якості. Влітку свині мають можливість приймати грязьові ванни для запобігання перегріву. Взимку вони можуть сховатися в укритті з достатньою кількістю повітря і сухий підстилкою.

Раздел: Свині
Автор:
Дата:

Порода свиней Угорська Мангалиця

Вы читаете статью Порода свиней Угорська Мангалиця. Все материалы на сайте OOO Gumat, а также и статья Порода свиней Угорська Мангалиця - написаны с целью информационного обогащения и мы рады если Вам нравиться наш Журнал.

Отзывы к статье Порода свиней Угорська Мангалиця