Відбір і вимоги до інкубіруємого яйця
8561 Відбір і вимоги до інкубіруємого яйця

Відбір і вимоги до інкубіруємого яйця


Відбір і вимоги до інкубіруємого яйця

Розведення домашніх гусей можна здійснювати як природним чином, використовуючи гуску-квочку, так і застосовуючи інкубатори, а іноді і обидва методи спільно. Успішне розведення гусей починається з правильно відібраних яєць, які повинні відповідати певним вимогам:

Читайте также: Лестница на мансарду своими руками — инструкция, этапы создания

  • бути заплідненими, що визначається на 6-7 добу просвічуванням;
  • мати виводимість молодняку, що визначається відношенням з’явилися пташенят до загальної кількості закладених яєць.

Для здорових гусячих яєць ці показники наступні: оплодотворенность не менше 87%, виводимість молодняку ​​не менше 65%. Результат інкубації залежить не тільки від вмісту яйця, але і від його зовнішнього стану. Яйця, забруднені послідом, швидше псуються, в них вище ембріональна загибель пташенят, а також гірші показники виводимості молодняка. Деякі гусеводи рекомендують обробити яйця перекисом водню перед розміщенням в інкубаторі.

Також перед закладкою яйця оглядають для видалення некондиційних яєць за такими ознаками:

  • великі яйця з двома жовтками або рухливий жовток;
  • яйця неправильної форми;
  • тріснуті яйця;
  • пороки шкаралупи;
  • кров’яні згустки на просвіті;
  • неправильно розташована або занадто велика повітряна камера.

Відбір і вимоги до інкубіруємого яйця

Природне насижування

Кінець періоду несучості визначається, коли гуси починають вистилали гніздо своїм пухом. До цього часу яскравіше проявляється інстинкт насиджування. Досвідчені самки кращі в цій ролі. Якщо ж квочкою повинна стати молода гуска, їй влаштовують тестування. На три дні майбутньої квочки підкладають яйця не для виведення, забезпечують спокій і тишу. Тест пройдено, якщо за цей час вона не покидала гніздо при появі людини, а намагалася відігнати його звуками і рухами крил.

По темi:  Гуси породи Угорська біла

Якщо є можливість, гуску залишають в тому гнізді, де вона мчала. При одночасній посадці кількох наседок, їх відгороджують від всього приміщення і один від одного, щоб не турбувалися і не билися.

За період насиджування необхідно двічі оглянути стан кладки: на 11-ий день і на 27-ий день. Відбирають незапліднені яйця, вони на просвіт світлі, без темної плями зародка. Видаляють також із загиблим ембріоном, в яких проглядаються темні кільця по вертикальній або горизонтальній осях. На другому огляді мертві зародки проглядаються як суцільна темна маса.

Закінчення насиджування визначається, коли гуска стає неспокійною, проте її НЕ забирають з гнізда, поки пташенята НЕ підсохнуть. У випадку з важкими породами, наприклад, холмогорских гусьми, яйця з-під квочки краще прибрати за 2 дні до виведення, так як важка гуска може придушити пташенят. Підсохлих гусенят забирають і тримають при температурі 26-28 0С, поки весь виводок не народиться. Потім пташенят передають квочки. В цей час приєднують до висновку добових гусенят з чужого виводка або з інкубатора.

Відбір і вимоги до інкубіруємого яйця

Штучна інкубація

Якщо відсутня можливість утримувати маточне стадо і наседок, можна розводити гусей, використовуючи інкубатор, який в домашніх умовах може бути зовсім невеликим. Основне його завдання – створення умов, при яких розвиток ембріона оптимально. Найголовніше з них – температура, яка повинна підтримуватися на рівні 37,5-37,7 0С. Якщо нижче – терміни інкубації затягуються і гусенята виходять слабкими. При підвищених температурах прискорюється зростання зародків спочатку періоду і підвищується відхід в кінці. Пташенята виходять дрібними і слабкими.

Від вологості повітря залежить випаровування і температурний режим. Сухе повітря в першому періоді може викликати водне голодування, а в кінці – пересихання подскорлупной оболонок, які пташеня не зможе прорвати. Оптимальна вологість 60-65%.

По темi:  Годування гусей на м'ясо

Для інкубації гусячих яєць величезне значення має вентиляція, так як гусячі ембріони в 12 разів активніше поглинають кисень, ніж курячі. Примусова вентиляція забезпечує приплив кисню, відтік вуглекислого газу і рівномірне надходження теплого повітря. Поворотом яєць досягається рівномірний обігрів, а також профілактика прилипання зародка до подскорлупной оболонок. На 14 день і до закінчення інкубації гусячі яйця починають остуджувати до 29-30 0С на півгодини раз в день, щоб видалити надлишки тепла при розвитку ембріона. Висновок зазвичай відбувається на 29-30-ту добу.

Відбір і вимоги до інкубіруємого яйця

Вирощування молодняку

Якщо розведення гусей неможливо за умовами утримання, а рішення про вирощування прийнято, можна купити добових гусей у фермерському господарстві, яке спеціалізується на виведенні гусенят.

Маленькі гусенята чутливі до температури. При вирощуванні їх без квочки необхідно забезпечити постійний обігрів при температурі 26-28 0С. На виживаність гусенят впливає скупченість, так як при перенаселеності приміщення не у всіх особин є можливість підійти до годівниці і поїлки. Рекомендовані норми – 10 шт. / М2 до 30-денного віку і 4 шт. / М2 до 70-денного віку. При підвищеній температурі гусенята дуже активно п’ють воду, намагаються викупатися в поїлки, при цьому намокає підстилка і погіршується її якість. Потрібно уважно стежити за температурою і чистотою підстилки. Воду необхідно міняти щодня.

Годування гусенят починають з першого дня життя, причому перші 3-7 днів – 6-7 разів, деякі гусеводи в перший тиждень годують гусенят через кожні 3 години. Як корм застосовуються комбікорм хорошої якості, в ідеалі вже випробуваний. Може підійти дробленая зернова суміш з пшениці, гороху, геркулесу, гречки, кукурудзи. До такої суміші додають рубані варені яйця або сир, дрібно подрібнену зелень (конюшина, кропива, різнотрав’я) в співвідношенні приблизно 1: 1 зернової і зеленої частин.

По темi:  Відкорм гусей на жирну печінку

Через 3-4 дні можна вводити варені коренеплоди і макухи. Важливо давати весь корм вологим, розсипчастим, уникаючи липкості, через яку можуть забитися носові отвори і виникнуть запалення.

Відбір і вимоги до інкубіруємого яйця

Окремо в годівницях постійно повинен перебувати дрібний гравій, а в раціоні товчений крейда і мелена черепашка. На вигул гусенят можна відпускати вже з 7-денного віку, спочатку на 30 хвилин, потім час прогулянки збільшується, 14-денні можуть гуляти вже весь день.

При плануванні розведення гусей на м’ясо в ранні терміни, гусенят відбирають в тритижневому віці і ставлять на інтенсивне відгодовування без вигулу. У раціоні повинні бути як концентровані корми, так і свіжа зелень в співвідношенні приблизно 1: 1. Зернова частина складається з дробленого зерна, висівок, бобових і макухи в співвідношенні приблизно 2: 1: 1: 1 з обов’язковим додаванням мінеральної частини у вигляді мелених черепашок, крейди і солі. Вирощування за такою технологією обходиться в 11-12 кг зернового і 25 кг зеленого корму на одного 70-денного гусеня.

Для багатьох сучасних заводчиків гусей утримання, догляд і розведення цих птахів стало не тільки професією, але і справою життя. Краса і гідність цих птахів привертають до себе не тільки бувалих птахівників, а й людей, чий шлях у сільському господарстві тільки починається. Розведення гусей в домашніх умовах може стати не тільки можливістю підгодувати сім’ю екологічно чистим м’ясом і спорудити чудову подушку, а й захоплюючим хобі на все життя.

Автор:
Дата:
Из той же категории: (Гуси)

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

четырнадцать + 9 =

Сейчас читают:
Top