Годування гусей на м’ясо
8552 Годування гусей на м'ясо

Годування гусей на м’ясо


Годування гусей на м’ясо

Особливу увагу приділяють складанню раціону годівлі для птиці, яку відгодовують на м’ясо. Половину добової норми корму повинна займати зелень. До неї додають мелене зерно, бобові культури, соєвий або соняшниковий макуха в обсязі 20 відсотків. При правильному годуванні молодняк до двох з половиною місяців повинен важити не менше чотирьох кілограм.

Зазвичай користуються двома способами годування гусей на м’ясо: інтенсивним (швидким) і лугових (вівсяним). Тому, перед тим, як вирішити, чим ви будете годувати гусей на м’ясо, визначитеся з видом годування.

Лугова відгодівля

Луговим відгодівлею користуються набагато частіше, так як максимальне використання пасовищних місць дає можливість значно знизити витрати на корми. Гусь не надто вимогливий до трав’яному різноманітності і його якості, але для відгодівлі на м’ясо бажано вибирати хороші пасовища.

Годування гусей на м’ясо

За місяць до забою годування птиці підсилюють. Для цього беруться злакові культури, в обов’язковому порядку овес і багата на білки їжа. Кукурудза потрібно в невеликих кількостях, так як вона може викликати зайве ожиріння. Корм дається так, щоб годівниці були завжди наповнені. Зернові даються з розрахунку 400 грам на птицю. Так як гуси люблять поїсти в нічний час, можна залишати приглушене світло з вечора. За цей місяць відгодівлі кожна особина повинна набрати вагу до півтора кілограм. Поїлки також повинні бути постійно з водою. Правильно вгодовані гуси важать від п’яти до семи кілограмів, підшкірний жир повинен складатися з дуже тонкого шару. М’ясний вихід при забої – від чотирьох кілограм.

Інтенсивна відгодівля

Інтенсивна відгодівля вигідний тим, що птах може йти на забій через два з половиною місяці утримання. Головною особливістю даного способу є обмеження гусей в русі.

По темi:  Чим можна годувати гусей в домашніх умовах, раціон і норми в літній і зимовий періоди

Птахів містять в невеликих ящиках або клітках, шириною не більше тридцяти сантиметрів з отвором для доступу до годівниці. Як корм використовується кукурудза, ячмінь, овес і пшениця. У деяких випадках користуються примусовим годуванням. Це робиться для прискорення зростання маси птиці та її вгодованості. В цьому випадку гуси додають близько ста двадцяти грамів за добу. Така птиця придатна до забою через півмісяця з початку відгодівлі.

Годування гусей на м’ясо

Примусове годування відбувається наступним чином. Потрібно приготувати круте тісто з суміші 20 відсотків кукурудзяного борошна, 15 відсотків пшеничного, 25 відсотків вівсяної, 19 відсотків пшеничних висівок, 20 відсотків ячмінної і 1 відсотка солі. Кульки, виготовлені з тіста даного складу, змочуються в воді і вводяться в стравохід птиці два рази на добу.

Годування батьківського стада

Процес годування батьківського стада гусей поділяють на продуктивний і непродуктивний періоди.

Процес продуктивного періоду відрізняється найбільш рясним харчуванням, при цьому грубі корми в раціоні знижуються до мінімальної кількості. До цього підходять поступово, і за кілька тижнів до його початку ведуть збільшення раціону, в який вводяться вітаміни і мінерали і збільшується кількість білкової їжі.

У стандартних випадках це виглядає наступним чином (на кожну особину):

  • Концентрований корм – 150 грам;
  • Зерно (незбиране) – 100 грам;
  • Тваринний корм (рибні відходи, обрат, кисле молоко та інші) – 30 грам;
  • Соковитий корм – не менше 500 грам.

Для подачі корму краще є волога мішанка. Її нескладно зробити, якщо з’єднати, наприклад, подрібнені овочі, відварений розім’яту картоплю, комбікорм. Все це можна доповнити сінної борошном і трухою. Мішанки можна робити на основі рибних або м’ясних бульйонів. У раціоні вечірнього годування має бути обов’язково присутня зерно, бобові культури та кукурудза. Ці ж корми засипаються в годівниці на ніч. У коритах також має бути наявність гравію або черепашнику, які покращують процес засвоєння їжі.

По темi:  Породи гусей Оброшинської

Годування гусей на м’ясо

Для гусей в цей період потрібен спеціальний підживлення. Він, як правило, складається з 100 грам пророщених зернових культур (овес, пшениця), 50 грам сирої подрібненої моркви і 10 грам білкового корму. До цього складу додають кілька грам дріжджів, риб’ячого жиру і тривитамина.

Особлива увага годівлі гусей приділяється тому, що від них значною мірою залежить ступінь заплідненості яйця. Тому протягом усього періоду (січень – липень) потрібна додаткова підгодівля для попередження їх виснаження в процесі частих спарювань з гуски.

В цей час птиці необхідна підгодівля кальцієм, фосфором і натрієм в зв’язку з прискоренням течії мінерального обміну в організмі. Тому ведеться підгодівля черепашником, вапняком, фосфатом і крейдою. Також в корми додається невелика кількість кухонної солі. З появою повноцінної зелені можна замінити нею картопля, буряк і морква, а також відмовитися від застосування тривитамина.

В непродуктивний період годування ведеться з використанням стандартних раціонів.

Правильна організація годування гусей робить зміст цього птаха в домашніх умовах досить вигідним з економічної точки зору. З’являється можливість за короткий час отримати м’ясо гарного смаку і високої поживної цінності. Його можна використовувати у власних потребах, а можна організувати і реалізацію цієї продукції, а відповідно і додатковий дохід.

Автор:
Дата:
Из той же категории: (Гуси)

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

один × 3 =

Сейчас читают:
Top