Розведення домашніх курей

| 210 | Кури
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(0 голосов, в среднем: 0 из 5)

Розведення домашніх курей

Розведення домашніх курей — це найголовніша і поширена галузь птахівництва на сьогоднішній день. У підсобних господарствах населення із загального наявності домашньої птиці 85% складають кури. Догляд за домашньою птицею не складний, тому його навіть можна доручити дітям.

Високая популярність утримання та розведення курей пояснюється цінністю і скоростиглістю одержуваних від них продуктів харчування — дієтичних яєць і м’яса. У курячих яйцях містяться в легко засвоюваній формі необхідні для організму поживні речовини. До складу курячого яйця входить повноцінний білок з незамінними амінокислотами, весь комплекс вітамінів, вуглеводи і 20 різновидів мінеральних речовин. У 100 г яєчної маси міститься 156 ккал.

М’ясо курки

М’ясо курки славиться хорошими смаковими якостями і високою поживністю, яке за вмістом білка (18,5%) поступається лише яловичому і індичих м’яса. Вихід чистого курячого м’яса становить 80%.

Статеве дозрівання і яйцекладки у курей починається в 5 місяців. Одна курка — несучка за один рік приносить близько 250 — 260 яєць. Витрати корму на один десяток яєць становлять в середньому 1,5 кг. Кури дуже плідні. Від кожної курки за рік можна отримати приблизно 80 — 100 добових курчат.

Кури є не тільки високоякісним продуктом харчування, а також і джерелом цінного побічного сировини — пуху, пера і високоефективного комплексного добрива для рослинництва (пташиного посліду).

Кури відрізняються від інших видів тварин біологічним будовою і характером, з чим слід рахуватися при їх утриманні. Головною особливістю курей є відсутність в ротовій порожнині зубів. Корм перетирається в м’язовому шлунку (щільна рогова оболонка), а не в роті. Крупнозернистий пісок і гравій, тверді камінчики, які виконують в шлунку роль жорен, сприяють успішному перетирання грубих частинок корму. Птах несвідомо і безперервно їх розшукує і проковтує. Тому потрібно стежити, щоб механічні домішки завжди були присутні в раціоні харчування птиці, інакше корм залишиться не перетравленим і вийде з організму транзитом разом з послідом.

У верхній частині стравоходу розташований зоб (у вигляді розширення), яке може розтягуватися і збільшуватися в кілька разів. Для розм’якшення в зобі накопичуються кормові маси, які при наповненому шлунку є короткочасним запасом. Якщо птах не голодна, корм в зобі не затримується.

У курей дуже хороший зір

Вдень вони бачать добре, а вночі — погано. Однак, незважаючи на нічну «курячу сліпоту» вони продовжують відшукувати годівницю, наповнену кормом. Тому не варто забувати на ніч класти ненаситним курям в годівниці невелику кількість корму.

Завдяки роговим пластинках на небі і мовою, курка здатна клювати і ковтати корм в будь-якому положенні голови, а воду п’є тільки з піднятою головою. Тому при організації кліткового утримання та транспортуванні ящиків, слід враховувати цю особливість — висота між полицями повинна забезпечувати підняття і закидання голови.

Температура тіла курки становить 40,5 — 42 градуси, тому обмін речовин в організмі йде інтенсивніше, ніж у інших видів домашніх тварин. Також птиці якомога більше необхідне надходження свіжого повітря.

Птахівникам обов’язково потрібно знати і те, що при сприятливих умовах утримання та годівлі інтенсивність і продуктивність яйцекладки стимулюється світлом. Тому необхідно завжди дотримуватися рекомендованих норм.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *