Куряче птахівництво

| 209 | Кури
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(0 голосов, в среднем: 0 из 5)

Куряче птахівництво

Як галузь сільського господарства розвиток птахівництва почалося в 20 — х рр. з організації інкубаторно-птахівничих станцій і птахорадгоспів; в 30 — х рр. почали будувати птахоферми — перші підприємства посиленого птахівництва. Також будували і колгоспи-птахоферми. У 1964 році був прийнятий Міністерством закон про організацію виробництва м’яса і яєць птиці на промисловій основі.

Для виробництва м’яса і харчових яєць використовують гібридну птицю, одержувану в результаті схрещування поєднаних ліній м’ясних або яєчних порід; по життєздатності і продуктивності гібридна птиця перевершує вихідні форми. Схрещуванням лінії породи корниш (форма батька) і породи плімутрок білий (форма матері) отримують бройлерів. Економічно доцільно на товарних підприємствах використовувати курей протягом одного року яйцекладки, оскільки з віком птиці несучість знижується; на підприємствах тримають курей другого і третього року яйцекладки. У птахівництві, щоб прискорити линьку і її синхронізацію, у курей застосовують линьку примусово. Статеве співвідношення в стаді — на 8-12 курей один півень. Щоб отримувати харчові яйця, курей необхідно тримати без півнів. В інкубаторах виводять курчат, використовуючи яйця від курей не молодше 6-7-місячного віку. Ембріональний розвиток триває 21 добу.

Птахофермі птахівництві молодняк і курей яєчних порід містять і вирощують на спеціалізованих підприємствах в клітинних батареях, які розташовані в безвіконних пташниках, в яких обов’язково повинен бути повітрообмін, освітлення, температура повітря. Кур бройлерних (м’ясних) порід тримають також в безвіконних пташниках на підлозі (на підстилці). Можна тримати в клітинних батареях і на сітчастих підлогах. Існує мережа репродуктивних і племінних підприємств для ведення племінної роботи відтворення птиці, які входять до складу птахофабрик або працюють самостійно.

Існує багато порід сільськогосподарської птиці

На промисловій основі птахівництва організований технологічний процес інтенсивного виробництва, що забезпечує рівномірний виробництво м’яса і яєць протягом року. Інкубуючи яйця, молодняк вирощують і комплектують промислові та батьківські стада цілодобово.

Корміть птицю необхідно повнораціонними сухими комбікормами, до складу яких входить кілька видів зерна і його переробка, макухи, сухі тваринні корми — м’ясо-кісткове, рибне і трав’яне борошно, обрат сухий, дріжджі, мінеральні корми, мікроелементи і вітамінні кормові добавки. Комбікорми випускають в гранульованому і розсипний вигляді. Середня річна потреба в комбікормах (кг на одну голову): для яєчних курей племінного стада — 54 кг, для несучок промислового стада при клітинному змісті — 50 кг, для м’ясних — 65 кг.

Багато птахівницькі птахоферми реалізують харчові яйця в торговельну мережу, а інші підприємства продають їх організаціям. Забій і обробку птиці проводять птахоферми і м’ясокомбінати. Вироби з пуху і пера виробляють на перопухових підприємствах.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *