Забій кроликів і знімання шкурки

| 114 | Кролі
  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2
  5. 1
(0 голосов, в среднем: 0 из 5)

Забій кроликів і знімання шкурки

Час забою кролів визначаються густотою хутра, а так само його линянням. Вони безпосередньо залежать від віку кролика і пори року. У дорослих кролів линька відбувається два рази в рік, а саме навесні і восени. Самці кроликів починають линяти на початку березня, а закінчується линька на початку серпня. Осіння ж линька починається в кінці серпня і закінчується в листопаді або жовтні.

Самки кроликів, до першого окролу носячи шкурки з тьмяним, побурілим, рідкісним і чахлим волосяним покривом. Після першого весняного окролу, вони починають інтенсивно линяти, починаючи з загривки і передньої частини хребта. Тому забій дорослих кроликів краще здійснювати в кінці осені. Перша линька у кроленят відбувається у віці місяці і навіть раніше. У кроленят, що народилися в кінці зими або на початку осені, линька закінчується в тримісячному віці, друга закінчується в п’ять місяців, а третя закінчується до восьми місяців. Так що кращі шкурки будуть при забої з кінця осені до початку весни.

Знімання шкурки

За 12-18 годин до забою кроликів не можна годувати і давати воду. Вбивають кролика так: беруть за задні лапи в одну руку, а другий, коли кролик витягнеться, наносять удар за вухами, видаляють очі і розрізають перегородку на носі. Після чого кролика підвішують за задні лапи, щоб стекла вся кров. Після того, як кролик був повністю знекровлений, можна приступати до зняття шкурки.

Шкірку, з підвішеного за лапи кролика, знімають за допомогою труби. Робляться надрізи навколо скакальних суглобів ніг, потім на стегнах до заднього проходу. Після того як шкурку вдалося зняти з задніх ніг, видаляють хребці з хвоста і стягують шкурку до голови, підрізаючи при цьому плівку ножем якщо потрібно. Коли шкурка знята з тулуба, обрізають лапи на зап’ястях і знімають шкірку до кінця.

Зняту шкурку слід знежирити за допомогою ножа, а так само необхідно зняти залишки м’яса. Розмір шкурки визначається шляхом множення довжини на ширину. На шкірці з головою довжина вимірюється від междуглазья і до хвоста, відповідно, якщо шкурка безголова, заміряти потрібно від початку краю.

Шкурки, котрі належать до третього і четвертого сортам, за розмірами не распределяют.Саму шкурку треба повісити на заздалегідь підготовлену правилку волосом всередину. Потім шкурки поміщають сушити в провітрюється, де температура від 20 до 30 градусів.

Не можна сушити шкурки на відкритому сонці або біля печі, може пересохнути і зіпсується міздря, шкурка буде ламатися. Після того, як шкурка зовсім висохла, протирають міздрю за допомогою тирси, і тільки потім шкурку здають на заготівельні організації.